SIL3114 PCI Soft Raid Kontrolcü İncelemesi

Herkese merhaba,

Offline harddisk depoma bulabildiğim, en ucuz çözüm olan 4 kanallı Sata kontrolcüsünü elimden geldiğince aktarayım size. Aliexpress'ten kargo dahil 9 dolara temin ettim. 2 tane aldım. Toplam 20 günde elime ulaştı. Tost makinesi gibi çeken telefonumun kusuruna bakmayın. 🙂

Kabaca bizim açımızdan önemli olan teknik özellikleri Aliexpress'te şöyle:

Internal 4-channel Serial-ATA port
Software RAID 0, 1, 0+1 function
Compliant with Serial ATA 1.0 specification
Support 4 Independent Serial ATA channels(1.5Gbps)

RAID function:

Supports software RAID 0 (striped), RAID 1 (mirror), and RAID 0+1
Supports co-exist RAID set and Non-RAID HDD
Allows HDDs with different sizes to be configured in a RAID set
System Requirement:Win98SE, WinME, NT4, Win2K, XP, Vista, Netware & Linux

Özelliklerin tamamına yazının sonundaki Aliexpress linkinden ulaşabilirsiniz.

 

Kasaya takmadan önce üstündeki chipsetlere basit birer heatsink yerleştirdim. Herbirine dörder disk takacağım, dörder disk kartları satüre edemesede, kartların ısınmasını istemedim. Bu birazda kartlara pek güvenemediğimden kaynaklı. İyi kartlar ciddi paralara satılıyor. Bende elimdeki diskleri satıp büyük disklere geçmektense değerlendirmeyi yeğledim.

Bu işi neden yaptın sorusuna gelirsek, elimde birsürü harici harddisk vardı. 500GB-1000GB gibi. Onların hepsini bu kasaya taşıdım. Elimdeki eski bilgisayarlardan kalan harddiskleri de bu kasaya taşıdım. Ana kasamda ssd dışında disk kalmadı. Bu kasayı sadece offline bir depolama aracı olarak kullanmaya başladım. Bir nevi NAS'a benzedi. Hatta NAS'ımdaki 2 diski'de buraya taşıdım. 😀 Biraz da bu iş wannacry saldırılarından sonra çıktı diyebilirim. Elimdekileri değerlendirdim.

 

Kasayı yanlış hatırlamıyorsam 2009 yılında Nova Bilgisayardan almıştım. NZXT Tempest. Kablolamaya pek müsayit değil. Günümüz kasa anlayışından da bir hayli farklı. 12 disk kablosu, 12 sata güç kablosu beni bir hayli zorladı. Kasanın 5.25'lik slotlarında 3 ana disk kafesi bulunuyor. Her kafesde 4 disk bulunuyor. Her kafesin önünde birer tane düşük devirli NZXT fan mevcut. Yine egzoz olarak bir tane düşük devirli NZXT fan görev yapıyor. Bütün diskler bağlıyken ortalama 35-40 derece arası sıcaklığa sahipler. İşlemci 800-1400mhz arasında işletim sisteminden frenlenmiş halde. Zaten üstünde de eski Wraith soğutucu var. O da düşük devirlerde takılıyor. Kasada ısınan yada güç çeken bir şey olmadığı için 550W'lık Xilence güç kaynağı yeterli geliyor. Anakarta önemli diskler takılıyken, SIL3114 kartlara daha az önem arz eden diskler takılı. Yedeğin yedeği olabilecek diskler.

 

Driver'ları kurduktan sonra hemen Windows 10 altında diskler gözükmeye başlıyor. Windows 10 altında da herhangi bir sıkıntı görmedim. Not: 1709 gibi güncel sürümler kullanmıyorum henüz. Sistem eski olduğu için sorun çıkarmaması açısından 1607 sürümündeyim.

 

WD1002'li olan değer, Amd'nin SATA2 arayüzü üzerinden alınan ortalama disk hızı. Bütün disklerim aşağı yukarı +-%10 performansla böyle. Hepsini koymaya gerek yok.

 


ST'li olan disklerin değerleri ise SIL3114'ün SATA1 arayüzü üzerinden alınan değerler. Maksimum ve minimum değerler gözükmekte. Diskler değişsede sonuç pek değişmiyor. Kartın kapasitesi bu kadar. Cold storage yapacaklara yada benim gibi kullanacaklara fazlasıyla yeterli. Sonuçta ben ağ üzerinden erişiyorum bu makinaya ve 1Gbit bağlantıdan maksimum 50-70mb arası hız alıyorum.

 


Anakarta bağlı bir diskten SIL3114'e bağlı bir diske 1GB boyutundaki bir dosyayı kopyalamaya başlayınca hız 75MB/sn ile başlıyor ve 55-60MB/sn'lere geriliyor. Öylede kalıyor.

 


SIL3114'e bağlı disk kendi içinde duplicate işlemi yaparsa yine darboğaza uğramıyor. Bunda disklerin SATA2 oluşuda etken. Yine 55-60MB/sn limit değerinde geziniyor.

 


SIL3114'den anakarta bağlı bir diske kopyalama yapıncada yine 55-60MB/sn limitine eninde sonunda takılıyoruz. Kart çabuk şişiyor ama problem değil. Sabahtan beri çalışıyorum üzerinde. Sıkıntı çıkmadı henüz.

Aklınıza takılanları cevaplamaya çalışırım.
Teşekkürler.

SIL3114 Kart Linki;
https://goo.gl/ySThRH

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • Ahmed Erdoğan #_# @aerdogan17

    SATA 1 tercihiniz elinizdeki cihazlardan dolayı değil mi?

    • Muhammet UÇAR @haypurtiryading

      İsteyerek tercih etmedim. Biraz zorunluluk diyelim. Elimdeki cihazların çoğu sata2, sata3'de var. Sata 1 hiç yok. SIL3114 gibi pci express x1 üzerinden bağlantı sunan kartlar sata2/sata3 olabiliyor ama 2 çıkışa sahipler. SIL3114 bildiğim eski tip PCI arayüzünden bağlanıyor ama 4 çıkışa sahip. Darboğaz korkulacak gibi değil. Pci express olanların fiyatlarıda 15 dolar civarında. Onlardan 4 tane almam gerekliydi aynı sonuç için. Onun yerine bu arkadaştan 2 tane aldım. Fazla birşey kaybettiğimide düşünmüyorum. Ağdan bağlanıyorum, e yeter bana.

    • Ahmed Erdoğan #_# @aerdogan17

      @haypurtiryading kullanılamayan fazla performanstansa böylesi daha iyi olmuş... ilk başta dikkatimi çekmiştide bir sorayım dedim...

  • Muhammet UÇAR @haypurtiryading

    O amatörse bu daha fena. 😀 Raid 0/1, Sata 1. Bu işin dibi quad nvme raid.

  • Ufkabakan @ufkabakan

    @ronniejamesdio Sizdeki gibi basit SATA/RAID kontrol çipleri Hardware olarak sadece 0/1/10 gibi ek hesaplama işlemi gerektirmeyen RAID modlarını destekler, bu kontrolcü çipleri çok düşük hesaplama gücüne sahip olduğu için, RAID5/6/50 vs gibi parity hesabı gerektiren işlerin üstesinden gelemezler. Size tavsiyem bu tarz kartlarda RAID5 gibi parity/veri güvenliği istiyorsanız, diskleri tek tek RAID0 yada JBOD olarak tanımlayıp, sonra OS üzerinde Software RAID ya da SnapRAID tarzı bir yazılım ile kullanmanızdır.

  • Ufkabakan @ufkabakan

    @haypurtiryading "İncelemer" kısmını gezerken şans eseri bu incelemeye denk geldim. TeknoSeyir de benim gibi başka arşivciler olduğunu da görmek sevindirdi. Size tavsiyem, elinizdeki küçük diskleri uygun fiyatlardan satıp, en az 2TB ve üstü disklere geçmeniz yönündedir.