Soundpeats Engine 4 TWS Kulaklık İncelemesi
Soundpeats Engine 4 TWS için ufak bir ön inceleme. Bu modeli müzik odaklı TWS arayanlara önerebilirim. 20-40Khz arası ses üretebilen, LDAC destekli, çift cihaz destekli, 10mm woofer + 6mm tweeter şeklinde, kulaklıklarda pek görmediğimiz bir sürücü kurulumuna sahip. Ünlü Capsule 3 Pro modeliyle ufak bir karşılaştırma yapmak gerekirse, ses anlamında iki kulaklığın birbirleriyle en ufak alakası yok. Capsule daha mainstream, herkese hitap eden, sıcak karakterli bir kulaklık. Engine 4 ise referans sese daha yakın, flat frekans gibi hissettiren, daha saf ses odaklı yaklaşıma sahip. Capsule 3'e göre bass'ları birazcık daha düşük ancak kesinlikle yetersiz değil ve daha detaylı. Sub bass'lar daha iyi ayırt edilebiliyor ve tonlaması daha isabetli. Yüksek seste bass'larda bozulma yaşanmıyor. Tiz ve mid başarımı da daha iyi. Bass'lar mid'e, mid'ler tiz'e karışmıyor. Enstrüman ayrımı ve sağ sol kanal ayrımı çok isabetli hatta gereğinden fazla isabetli. Tweeter sanırım bu noktada farkını ortaya koymuş. Tizler gerçekten detaylı ve başarılı. Tizler önde ancak buna rağmen kulak tırmalamıyor, sürücü nerede duracağını biliyor. Enstrüman ve vokal sevenleri mutlu edecektir. Ses gayet yüksek, bana yeterli gelen herkese yeterli gelecektir. Sahne genişliği ve açıklığı net şekilde daha iyi, birkaç gömlek üstün diyebilirim. Hatta daha da ileri giderek, kablolu kablosuz fark etmeksizin, en iyi sahne genişliğine sahip kulak içi kulaklıklardan biri diyebilirim. Bununla birlikte biraz fazla "soğuk" gelmesi de olası. Bu soğukluğu gidermek için equalizer gerekiyor. Ayrıca kaynağınız önemli. Ses dosyası kalitesizse her bir kalitesiz detayı da duyuyorsunuz. Spotify'da çok karşılaşacaksınız 🙂 Bu yüzden standart kullanıcıya önerebilir miyim bilmiyorum. Karakteristiği fazla soğuk gelebilir. Ama saf kalite anlamında arada ciddi fark mevcut.
Pili Capsule'e göre çok daha fazla gidiyor(Tek şarjda 12,5, kutuyla 43 saat deniyor, TWS'lerde rekor olabilir. Tek şarjda 10 saati gördüm henüz bitmedi) ancak aktif gürültü engelleme yok. Bu sizin için vazgeçilmezse, bu kulaklık sizin için değil. Sık sık olmamakla birlikte, LDAC açıkken game mode'da arada sırada sol kulaklık anlık olarak sinyal kaybı yaşıyor ancak sinyal karmaşasının olduğu bir ortamda olduğum için suçu kulaklığa atamıyorum. Diğer bt kulaklıklarımda da bu durumu yaşayabiliyorum, bunda belki bir miktar daha fazla. Önemsenecek bir miktar değil ama yine de not düşmüş olayım. (Game mode dışında bu durumu hiç yaşamadım) Çift cihaza bağlanabilme desteği var ancak aynı anda iki cihazdaki ses kaynaklarını oynatmıyor. Birinde video açtığınızda diğerindeki video duruyor örneğin. Her çift cihaz destekli bt kulaklıkta mı bu böyle bilmiyorum. Ayrıca mikrofonunu hiç denemedim. Game mode'u Capsule 3 ile aynı. Açtığınızda oyunlarda gecikme hissedilemeyecek kadar azalıyor. Kulaklık üzerindeki dokunmatik kontroller de Capsule 3 ile aynı ancak biraz daha düzgün algılıyor. Kutusu Capsule'e göre daha küçük, parlak ve çok parmak izi tutuyor. Capsule'deki gibi mat olsaymış keşke. Kulaklıkların boyut olarak da biraz büyük ve şişkince olduğunu söylemeliyim. Kulaklık kulağıma değerek/baskı yaparak rahatsız etmedi ancak kulaklık uçlarının 3-4 saatlik kullanımda rahatsız etmeye başladığını söyleyebilirim. Daha güzel uçlarla değiştirmek mantıklı olabilir
Capsule 3 Pro'dan birazcık daha pahalı(1400TL), önerir miyim konusuna gelirsek, standart kullanıcı için, özelikle de gürültü engelleme isteyen için Capsule 3, ne aradığını bilen ve özellikle arayan kullanıcı için net ve tartışmasız şekilde Engine 4.
Not 1: Diğer Soundpeats modellerinde de olan, kutudan sesi kısık olarak çıkması durumu bunda da var. Kulaklığı kutudan ilk çıkardığınızda telefonla sesi artırsanız da aslında kulaklığın ses ayarı en tepe noktasına kadar artmıyor. Çünkü telefon aslında kulaklığın ses ayarını kontrol etmiyor. Önce kulaklığın dokunmatik kontrollerinden sesi artırmak gerekiyor. Bunu fark etmeyen kaç kişi soundpeats kulaklıkları geri göndermiştir bilmiyorum, Amazon yorumlarında görmüştüm ben de. Bunu bir kez yapınca bir daha olmuyor.
Not 2: Tüm soundpeats modellerinde ilk yapacağınız iş firmware güncellemesi olmalı.
Not 3: Mobilde nedense telefonumun equalizer'ı ile müdahale ettiğimde seste aşırı bozulma oldu. Kendi uygulamasındaki equalizer'ında bu olmadı. PC'deki equalizer ile denediğimde de sorun olmadı.
https://www.amazon.com.tr/gp/product/B0C2V7HCRL
Ses olayını bi bakayim bilmiyordum
Denedim telefon sesine endeksli kendi uygulamasida öyle
@mhcycle Biraz yanlış ifade etmişim, düzelttim.
Böyle bir kulaklık yap, sonra da buna gürültü engelleme koyma! Özellik olarak tam alacağım bir kulaklıkken bir anda listemden çıkmış oldu. Teşekkürler bu inceleme için.
Tahminimce(tamamen tahmin) içine batarya doldurup, gürültü engelleme için kullanılacak ekstra mikrofonlardan feragat ettiler, bu yüzden gürültü engelleme için yer kalmadı 🙂 Ben tamamen PC'de oyun oynamak için aldım, bana gereken uzun pil süresiydi. Ama gürültü engelleme isteyen de haklı tabi
Kısık sesi uygulamasından sonuna kadar açtım düzelmiş mi oldu şimdi çok anlamadım aradaki farkı.Bir de bişey soracaktım normalde kablolu olarak pc de sennheiser cx300s kullanıyorum ve normalde ses seviyesi max %12 de tutarım capsule 3 pro yu aynı ses seviyesine gelsin diye %50 ye kadar çıkardım bu normal mi bluetooth kulaklıklarda ?
Uygulamasından değil, kulaklık üzerindeki kontrollerden yapmanız gerekiyor. Sağ kulaklıktaki dokunmatiğe bir kez bastığınızda ses artar, o şekilde artırmalısınız. Capsule 3'ün ses seviyesi fazlasıyla yüksek, kısık kalmıştır sizde